15. huhtikuuta 2023

Kevät etenee! 15.4.2023

 Huomaa, että kun kevät tulee, niin pakko vaan päästä ulkoiluttamaan kiikareita. Joka päivä hälytysmäärät lintutiedotuksessa kasvavat ja olisihan se kiva joskus löytää itekin jotain mukavaa. 

10.4 vierailtiin lasten kanssa Tuomarinkylän kartanolla bongamassa komea koiras Mustaleppälintu, eli muleli. Lintu viihtyi turhan kaukana ihailijoista, mutta joninlainen dokumenttikuva tähänkin sitten saatiin. Västäräkkejä muutamia, Peipot lauloivat ja ilmassa oli keväistä pöhinää. Lapsia kiinnosti enemmän hevoset ja niitä ihailtiinkin sitten oikein pieteetillä. Pari Kettua juoksi pitkin hevosaitauksia ja sekös lapsia riemastutti. Fasaanin huutelu kuului jostain Siltamäen puolelta! 

Kaukainen koiras Muleli. / Very distant male Black Redstart at Helsinki.

Käytiin me vielä pyörimässä Haltialassakin, josta munkkia mutustaessa Lapinsirkusta vuodenpiste, kun ylitti kahvila-alueen äännellen. Lapset leikkivät ja hauskaa oli. 

11.4 yöllä oli selkeästi tullut rastaita ja pihassa lauloikin pari Punakylkirastasta. Aina piristävää, ainakin sen ensimmäisen kerran keväällä. Laulurastas odotutti itseään sitten parin päivän päähän samoilta jalansijoilta. 

Laulava Punakylkirastas / Singing Redwing from my backyard. 

13.4 kävin safkiksella nopeasti kurkkaamassa Helsingissä aina välilllä vaikean Ristisorsan vuosilistalle Vuosaaresta. Onneksi oli helppo, kun tuulikin alkoi yltymään. Töihin oli palattava pian tuon jälkeen. 

Tänään 15.4 oltiin lasten kanssa retkellä Lammassaaressa ja pyörittiin myös Pornaistenniemen paikat läpi. 

Pornaistenniemen tornista näkyi käytännössä vain Kanadanhanhia ja Nokikanoja, joten jatketiin pian matkaa kohti Lammassaarta ja eväiden avausta. Se on tärkeä rituaali lapsille, jotta saan maaniteltua heidät mukaan retkille tätä nykyä. 

Pysähdyttiin viimeisellä lintulavalla ennen saarta syömään evästä ja katsastelin putkella tulvaniittyä. Punajalkavikloja, Töyhtöhyyppiä, muutamia Västäräkkejä, Taveja ja Sinisorsia. Pajusirkut lauloivat kovasti ja jonkin verran lokkien liikehdintää lavan yli. 

Kun eväät oli nautittu jatkettiin Lammassaaren katselulavalle, sille joka on siinä tornin vieressä. Selailin lahtea putkella ja löysin heti kärkeen Pikkutyllin, muutamia Kuoveja ja parit Selkälokit lokkiparvesta. Vieressä tönöttänyt ornikollega tiedusteli, että miten Selkälokin erottaa Merilokista ja autoin tyyppiä hädässä. Juuri ennen kun lapset vativat lähteä ilmoitti vastarannan torni katsovansa Punakuiria, jonka sitten itsekin sain putkeen melko kaukana. Mukava ylläri ja piristi mieltä. Lahdelta löytyi vielä muutama Uivelo, kaksi paria Silkkiuikkuja yms. perus sälää. 

Takaisin kävellessä pysähdeltiin siellä täällä. Tutulta lavalta lensi yli pandari, eli Sääksi ja lavan eteen oli ilmestynyt kolme punajalkavikloa yhden sijaan. Jouhisorsaparvi lenteli Lemmenlehdon kohdilla. Harmi, että oli niin hiton kylmä tuuli, kun muuten olisi voinut viihtyä pitempäänkin. 

Oltiin jo melkein autolla, kun huomasin tikan lentävän lähelle puuhun ja joku kuvaaja siinä räiski kuvaa menemään. Kävelin lähemmäs ja oho, Valkoselkätikkahan se siinä. Komea koiras lintu ruokaili puussa melko lähellä. Harmi, että lapst eivät osanneet käyttäytyä ja melusivat sen verran, että oli häivyttävä. Dokumenttikuvat tästäkin stiin tänne joka tapauksessa. 

Kevään eka Västäräkki kuva. / White Wagtail in Helsinki today

Pandari, eli Sääksi. / Osprey. 

Aina yhtä mukava Valkoselkätikka. / White-backed Woodpecker. 

Pian oltiinkin jo kotosalla Maunulassa ja paineltiin vielä puistoon. Olen pitänyt kameraa messissä jatkuvasti puistossa ja ulkoillessa muutenkin, mutta enempää kuvia ei tänään enää irronnut. 

Ensiviikolla lisää lintuja ja toivottavasti jotain harvinaistakin löytyy. Aivan pimeä havainto tuli tänään aamupäivällä, kun Hannu Tammelin oli löytänyt Saarijärveltä kaksi Arokyyhkyä! Onneks on hoidossa vuodelta 2010 Lappeenrannassa pari päivää viihtynyt lintu.

Ehkä Maunulan alueella viihtynyt Tulipäähippiäinen pitäisi käydä hoitamassa, mutta vielä ei ole jaksanut. Laji on yleistynyt kovasti ja odotankin milloin tulee spontaanisti eteen jossain. 


-Tomppa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti