15. lokakuuta 2023

Isovesipääsky 13.10.2023

 Pohdittiin perjantaina 13 päivä Juliuksen kanssa, että mitähän sitä pitäisi värkätä. Poika toivoi karkkipäivänkarkkien hakua, ja sovittiin, että näin tehdään. Sitten pamahti häly Isovesipääsky Hattula. Tarkistin ajoajan, reitin ja totesin, että tulee vähän ekstra karkkia, jos käydän lintua katsomassa. Pojallehan tämä kävi ja ajeltiin noin tuntiin kotoota paikalle. Lintu kellui melko kaukana Lehijärven selällä, mutta löytyi kuitenkin putkella nopeasti. Tämäkin laji oli vältelyt minua melko pitkään, kunnes viimein tuli näin suht lähelle hoidettavaksi. Paikalla oli noin 30 bongaria. Katsellessa lintua se nousi siivilleen ja joku huuis "muuttohauka" Kaikki valkoposket nousivat ja seurailin putkella pääskyn lentoa kauemmas ja kauemmas, kunnes katosi minulta puun taakse. Kerroin havainnosta, että lintu siirtyi ja laitoin kaukoputkea kasaan. Onneksi kerkesin ottaa pari dokumenttikuvaa. Muuttohaukka oli 1kv, eli nuori lintu, hieno sekin. 

Ajeltiin takaisin kaupan kautta ja poika sai kaipaamansa karkit. 

Kaukana oli, mutta kuvassa näkyy harmaa selkä ja päänkuvioita. Lintu oli nuori.

-Tomppa 

Viron viimeinen päivä. 9.10.2023

 Nopeasti kului viikon loma Virossa. Viimeisen aamun hitaan lähdön jälkeen staijattiin taas Pösaspealla tuttuun tapaan.Tuuli oli vieläkin aika kova ja vähän sateli välissä, mutta onneksi pääsee sisätiloista tapittamaan merta. 

Päivän massalaji oli Alli, joita viipotti isoja ja pieniä parvia läheltä ja kaukaa. Kalatiira yllätti myöhäisyydellään, mutta ei kuitenkaan mikään tavaton havainto käsittääkseni vielä tähän aikaan. Anas-sorsilla oli vielä menoa ja päivän sigma yli 1000 Jouhisorsaa on mukavaa katseltavaa. Pikkulokkejakin meni vielä melkein 250 muuttavaa lintua. Pari jo vähän ihmisiin tottunutta Sepelhanhea ruokaili staijipaikan vieressä ja mestoilla kävi myös saksalainen kuvaaja. Alla viimeisen aamun kuvasaldoa.

Haapanat ja Jouhisorsat olivat reissun yleisimpiä anas-sorsia.

Valkoposkiakin meni muutolla jonnin verran.

Paikallinen nuori Sepelhanhi.

Nuoret Kyhmyjoutsenet surffaamassa.


Ajelin hyvissä ajoin Tallinnaan ja matkalla pysähdyin parissa paikassa, mutta suurimman osan ajasta satoi. Ruokailu Rocca Al Maressa ja laivalla kaffet ennen kotiin pääsyä. 

Valkoposkia oli myös Padisen pelloilla. 


Summa summarum:

Upea retki Viron parhaille retkipaikoille. Kolme uutta lajia Viron listalle, joista kaksi spondeja. Edellinen Leveäpyrstökihu oli nähty 2019 Pösaspealla ja Isohaarahaukka, joskin yleistyneenä, oli mukava yllätys. Saarenmaalla lienee pesinyt pari, kun havaintoja on aika paljon. Retken aluksi bongattu Pronssi Iibis oli hieno plussa tähän päälle ollen maan neljäs havainto. Kaiken päälle nähtiinhän Annikan ja Anteron pihassa myös Tulipäähippiäinen, joka on aina mukava havis, nykyisestä statuksesta (kohtuullisen yleinen) huolimatta. Viron lajimäärä 292 tämän reissun jälkeen ja 300 lähestyy vääjäämättä. 

Erityis kiitos sedälleni Jändelle seurasta, Annikalle ja Anterolle staijiseurasta ja herra Pöllölle seurasta Sörvessä. I´ll be back, kuten muuan Arnold kerran tokaisi. 


-Tomppa 

8. lokakuuta 2023

Mantereella taas. 8.10.2023

 Eilinen oli pelkkää sadetta Sörvessä, joten päätettiin lähteä kiitämään Jänden kanssa. Ajeltiin iltapäivällä Läänemaalle ja Kiigen lomakylään. Sadetta riittä iltaan saakka, joten keskityttiin olennaiseen. 

Tänään sunnuntaina paineltiin aamusta Pösaspean niemelle, jossa Antero ja Annika olivatkin jo. Myrsky oli katanut valtavasti puita ja jouduttiin eräässä kohdassa ajelemaan pientareen kautta, että päästiin puun ohi. Myös tänään tuuli puhalsi sen 17-18 metriä sekunnissa luoteesta.. Oli viileää.

Muutto oli tänään upeaa ja pääosassa olivat Pikkulokit ja Kalalokit, sekä vesiäiset. Ensimainittuja meni päivän aikana 662 yksilöä, pääosin vanhoja lintuja ja Kalalokkejakin 1210 yksilöä, ollen lajille tosi kova muuttopäivä. 

Alleja tyrskyissä.

Paikallinen Alli naaras.

Haapanoitakin paineli useampi sata tänään.

Lapasorsia. Tänään muutti 34 yksilöä.

Mustalintu naaraiden muutoparvi. 

Kalalokki oli runsain lokki tänään yli tuhannella muuttajallaan. Kuvassa nuori lintu.

Nuori Pikkulokki on kyllä upea otus. 

Pikkulokkeja paineli yli 600 muuttajaa. 


Alleja paineli vähän vajaa 4000 lintua, Pilkkasiipiä 539 yksilöä ja Tukkaksokelojakin yli 600. Kaikki numerot löytyvät Annikan ja Anteron toimesta TÄÄLTÄ

Iltapäivällä, kun oltiin käyty Jänden kanssa Roostan lomakylässä syömässä, meni kaksi kihua melko läheltä. Toinen oli pikimusta ja toinen iso, roteva, leveäsiipinen ja näytti mielenkiintoiselta. Jälkikäteen valokuvista isompi lintu määrittyi Leveäpyrstökihuksi! Uusi laji minulle TAAS Viron listalle. Nyt lukema näyttää 292. Pian meni suht kaukaa merikihun näköinen kihu ja heti perään läheltä Merikihu. Päivän viimeinen kihu meni ikävästi vatavalonpuolelle, ja kun tuulen takia staijattiin Pösaspean kopin sisältä, niin jouduin ikkunan läpi ottamaan pari tuhnua fotoa linnusta. Näytti isolta ja bulkilta, varmaan Lepy tämäkin! Varmuutta ei kyllä ihan ole linnusta. Kihut on tunnetusti erittäin vaikea lajiryhmä, josta tietoa puuttuu yllättävänkin paljon.

Alla läjä kuvia päivältä. 

Jouhisorsia muutolla. 

Saman lajin edustajia, kuin yllä.

Määrittämättä jäänyt kihu. Kovasti näyttää mielestäni Leveäpyrstökihulta.

Sama lintu. Leveät siivet, pyrstö ilman mitään jouhia, värimaailma Lepymäistä.

Nuori Leveäpyrstökihu todella tumman Merikihun kanssa. 

Aikamoinen jötikkä oli tämä nuorukainen. 

Merikihu meni läheltä. 

Kyllä on miellyttävää nähdä näitä kihuja läheltä edes joskus.

Lähes musta Merikihu. 

Itselle ei ole tullut näin tummaa koskaan ennen vastaan. 


Huomenna viimeinen aamu ja sitten paluu illalla Suomeen. Kirjoittelen huomisestakin vielä jonkun stoorin, kun pääsen laivalle. 


-Tomppa 

6. lokakuuta 2023

Muuttokeliä ja onnettomuus. 6.10.2023

 Aamu valkeni tyynenä ja aurinkoisena. Kirkas keli ei toki ihan ideaali rariteeteille, eli harvinaisille linnuille, mutta menkööt nyt sitten. Mieluummin tuossa sässä lintuja katselee, kun sateessa. 

Timo paineli asemabunkkerille ja tarkastettiin Jänden kanssa ensin museon puskat tuloksetta ennen bunkkerille menoa. Pikkulintuja meni, lähinnä peippoja, vähän tiaisia, mutta myös muita koppanokkia matkasi etelään. Isommista linnuista pääosaa esittivät reilu tuhat Kurkea sekä noin 9000 Sepelkyyhkyä. Pari paikallista Isolepinkäistä, jokunen Hiirihaukka, Tuulihaukoja, Varpushaukkoja yms. muuta tavallista. Parhaana aamustaijilla vanhan Muuttohaukka, sekä pari Lapinsirkkua. 

Hernekerttu pysähtyi bunkkerille ruokailemaan.

Marjoja meni nopeaan tahtiin.

Pieni parvi Kurkia. 

Sepelkyyhkyjä muuttaa usein pallomaisissa parvissa.

Uuttukyyhky muuttaa välillä Sepelkyyhkyparvissa, kuten tässä.


Lopeteltiin siinä 11 pintaan ja pienen välipalan jälkeen lähettiin Jänden kanssa kiertämään niemeä kävellen. Mitään erikoisia ei havaittu, vaikka käveltiin melko laaja alue ympäriinsä. Pari Taivaanvuohta, Kiuruja, Peippolintuja yms. kunnes itärannalla nuori Suohaukka pysäytti meidät. Lintu näkyi pian uudelleen ja ilmeni nuoreksi Arosuohaukaksi. Kiva näitä on aina nähdä. Nopeasti se jatkoi matkaa ja niin tehtiin mekin, kunnes huomasin Isohaarahaukan kaartelevan itärannan tien päällä! Mahdollisesti toinen lintu, eri kuin aikaisemmin viikolla. Tällä kertaa lintu teki paljon näytävämmän esiintymisen ja sain paljon paremmat kuvat, kuin viimeksi. Naattia naattia! Myös Leppälintu sai parit kuvat aikaan, tullessaan esiin itärannalla.

Leppälintu.

Surkea kuva, mutta siellä se nuori Arosuohaukka menee.

Ah, se päivän kovin peto, Isohaarahaukka.

Tällä kertaa meni vähän lähempää. 

Hieno nuori lintu.

Hylätyssä, joskin myynnissä olevassa kerrostalossa näytti olevan naapurivahti.

Pian Isohaarahaukan jälkeen käveltin kohti bunkkeria, kun epähuomiossa astuin vanhan neuvosto tykkipatterin kuopaan ja satutin jalkani melko pahasti. Sääreen tuli kivulias ja reilu 3cm syvä haava ja siitä näkyi luu. Oli siis syytä hakeutua lääkäriin! Kävellessä asemalle huomasin vanhan koiras Arosuohaukan melko lähellä! Lintu katosi nopeasti ja me jatkoimme kohti asemaa. 45min ajon jälkeen pääsin Kuresaaren sairaalaan ja siellä jalka tikattiin, sekä antoivat tetanusrokotteen. Loitavaa palvelua siellä! 

Ajelimme takaisin asemalle ja päivä alkoi olemaan pulkassa. Hieno päivä ja hienoja lajeja! Harmi tämä loukkaantuminen, mutta minkäs mahtaa. Alla vielä koiras Arosuosta huono kuva ja päivän majakkakuva. 

Ei ihan tarkentanut, mutta upea vanhan koiras Arosuo! 

Päivän majakkakuva.


-Tomppa 

5. lokakuuta 2023

Sateinen välipäivä. 5.10.2023

 Tänään ei tullut mitään hääviä lintupäivää.. Aamust iltaan sadetta ja yhteensä reilu tunti poutaa. Päästiin kuitenkin aamusta tarkistamaan kotilahti paikallisista linnuista ja siellä Pere, eli Muuttohaukka saalisteli, 47 Suosirriä lenteli edestakas ja Ristisorsa mietti, että miksi jäikin vielä tänne pohjoiseen. 

Käytiin myös kaupassa ja illansuussa, kun pouta tuli, käytiin katsomassa majakkaputarha. EI mainittavaa siellä, mutta Lapinkirvinen oli majakalta ihan kiva havis vielä tähän aikaan. 

Alla pari kuvaa päivältä, ei hääviä kun pimeää ja sataa. 

Harmaalokki! 

Järripeippoja meni tänään paljon sateesta huolimatta. 

Ilalla tuli pouta.

Majakkapuutarhassa ei ollut linnun lintua.

Tukkakoskelo, jolla tuskin kaikki hyvin kyyhötti rannassa. 

Ainakin siivet olivat huonossa kunnossa. 


Ehkä huomenna tulee oikein kunnon lintupäivä. Tuuli on kääntynyt pohjoiseen, joten muuttajia pitäisi tulla.

-Tomppa

4. lokakuuta 2023

Pinna ja hieno päivä Sörvessä 4.10.2023

 Aamu valkeni tosi tuulisena, olipahan taas säät tilattu retkeä varten. Joka tapauksessa oli ulos kömmittävä ja päätettiin mennä niemen ravintolan kylkeen staijaamaan, koska oli ainut tuulensuojapaikka koko niemellä, mistä pystyi näkemään useampaan suuntaan. Varpushaukkoja viipotti ympäriinsä ja ensimmäinen Sinisuohaukka paineli myös piakkoin. Meni noin tunti siinä seistessä, kun skarppasin niemeä pitkin tulevan Arosuohaukan, joa saalisteli ja nojaili tuuleen melko lähellä havaintopistettä. Kuvia syntyi ja lintu teki ainakin kolme yritystä lähteä muutolle, mutta lopulta palasi pohjoiseen. 

Aamun staijipaikka.


Myös muutama muu Sinisuo koitti, mutta yksikään ei sitten lähtenyt merelle, vaan palasi pohjoisen suuntaan. Tuulihaukka, Ampuhaukkoja ja erityisesti Muuttohaukkoja meni tänään. Lomakkeelle kirjattiin 3 muuttavaa ja yksi paikallinen Pere! 

Päivän harvinaisimman linnun tittelin vei kuitenkin huomaamani Isohaarahaukka, joka lipui hissukseen kohti länsiniemeä, mennen vähän kaukaa meidän pisteeltä, mutta kuitenkin hienosti nähtävillä. Tämä oli minulle uusi laji Virossa ja numero 291 tästä maasta. Olipa hienoa löytää tosi spondesti ite uusi laji! 

Loppupäivä kierreltiin paikkoja, Loode, Kaavi, Maanteekylä yms. Ei mitään ihmeellisiä havaintoja. Hernekerttua, Tiltaltti yms. Väsäsin myös makkarakastiketta! 

Alla kuvakollaasia päivän linnuista. 

Kangaskiuru Möntussa. 

Aina niin ihana arosuohaukka. 

Tässä tumma tausta osui nätisti linnun kanssa. 

Vielä yksi, vaikka ei ole edes tarkka kuva.. 

Merikotka oli matkalla Matin museolle. 

Päivän kovin laji, Isohaarahaukka. Tätä oli odotettu. 

Riuttatiiroja muutti 49kpl, joka on Lokakuussa todella paljon.

Välillä satoi ja sitten paistoi.

Myös Sinisuohaukka koiras oli matkalla museolle.

Tässä Sinisuohaukka naaras.

Ja tässä toinen.

Peloton Tylli Kaavissa.

Tyllejä ja selkää näyttävä Tundrakurmitsa Loodessa.

Huomenna toivotaan kaikkien lintupäivien isoäitiä ja paljon harvinaisuuksia. 

-Tomppa