8. lokakuuta 2023

Mantereella taas. 8.10.2023

 Eilinen oli pelkkää sadetta Sörvessä, joten päätettiin lähteä kiitämään Jänden kanssa. Ajeltiin iltapäivällä Läänemaalle ja Kiigen lomakylään. Sadetta riittä iltaan saakka, joten keskityttiin olennaiseen. 

Tänään sunnuntaina paineltiin aamusta Pösaspean niemelle, jossa Antero ja Annika olivatkin jo. Myrsky oli katanut valtavasti puita ja jouduttiin eräässä kohdassa ajelemaan pientareen kautta, että päästiin puun ohi. Myös tänään tuuli puhalsi sen 17-18 metriä sekunnissa luoteesta.. Oli viileää.

Muutto oli tänään upeaa ja pääosassa olivat Pikkulokit ja Kalalokit, sekä vesiäiset. Ensimainittuja meni päivän aikana 662 yksilöä, pääosin vanhoja lintuja ja Kalalokkejakin 1210 yksilöä, ollen lajille tosi kova muuttopäivä. 

Alleja tyrskyissä.

Paikallinen Alli naaras.

Haapanoitakin paineli useampi sata tänään.

Lapasorsia. Tänään muutti 34 yksilöä.

Mustalintu naaraiden muutoparvi. 

Kalalokki oli runsain lokki tänään yli tuhannella muuttajallaan. Kuvassa nuori lintu.

Nuori Pikkulokki on kyllä upea otus. 

Pikkulokkeja paineli yli 600 muuttajaa. 


Alleja paineli vähän vajaa 4000 lintua, Pilkkasiipiä 539 yksilöä ja Tukkaksokelojakin yli 600. Kaikki numerot löytyvät Annikan ja Anteron toimesta TÄÄLTÄ

Iltapäivällä, kun oltiin käyty Jänden kanssa Roostan lomakylässä syömässä, meni kaksi kihua melko läheltä. Toinen oli pikimusta ja toinen iso, roteva, leveäsiipinen ja näytti mielenkiintoiselta. Jälkikäteen valokuvista isompi lintu määrittyi Leveäpyrstökihuksi! Uusi laji minulle TAAS Viron listalle. Nyt lukema näyttää 292. Pian meni suht kaukaa merikihun näköinen kihu ja heti perään läheltä Merikihu. Päivän viimeinen kihu meni ikävästi vatavalonpuolelle, ja kun tuulen takia staijattiin Pösaspean kopin sisältä, niin jouduin ikkunan läpi ottamaan pari tuhnua fotoa linnusta. Näytti isolta ja bulkilta, varmaan Lepy tämäkin! Varmuutta ei kyllä ihan ole linnusta. Kihut on tunnetusti erittäin vaikea lajiryhmä, josta tietoa puuttuu yllättävänkin paljon.

Alla läjä kuvia päivältä. 

Jouhisorsia muutolla. 

Saman lajin edustajia, kuin yllä.

Määrittämättä jäänyt kihu. Kovasti näyttää mielestäni Leveäpyrstökihulta.

Sama lintu. Leveät siivet, pyrstö ilman mitään jouhia, värimaailma Lepymäistä.

Nuori Leveäpyrstökihu todella tumman Merikihun kanssa. 

Aikamoinen jötikkä oli tämä nuorukainen. 

Merikihu meni läheltä. 

Kyllä on miellyttävää nähdä näitä kihuja läheltä edes joskus.

Lähes musta Merikihu. 

Itselle ei ole tullut näin tummaa koskaan ennen vastaan. 


Huomenna viimeinen aamu ja sitten paluu illalla Suomeen. Kirjoittelen huomisestakin vielä jonkun stoorin, kun pääsen laivalle. 


-Tomppa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti