30. syyskuuta 2023

16.9-29.9.2023

 Syyskuun loppupuoli oli aktiivisempaa rektkeilyä, kiitos tällä viikolla alkaneen kesälomani. 

20.9 olin Juliuksen jalkapallotreeneissä, kun kuulin tutun "tsyi" tai miten sitä nyt kuvataankaan ja huomain Taigauunilinnun kentän viereisessä puurivissä. Lintu liikkui ahkerasti Tiltaltin kanssa häviten näkökentän ulkopuolelle aika pian. Kiva havis ja jostain syystä ollut suht vähissä tänä vuonna varsinkin täällä eteläisessä Suomessa. 

22.9-24.9 oltiin taas mökillä ja mukavaa oli, vaikka alkaakin olla jo kohtuullisen pimeää. Hallakehrääjä tuli valolle kertomaan syksyn saapumisesta. Laji on viimeisiä perhosia lennossa meillä. Kalastettiin ja nautiskeltiin. Kerättiin myö reilu 10L kanttarellejä!

Pari Ahventa tuli vielä.


Vihdoin 25.9, eli ekana virallisena lomapäivänä läksin aamusta viemään Juliusta päiväkotiin ja sieltä Hakalan lintutorniin Vanhankaupunginlahdelle. Mukavat viitisen tuntia siellä vierähti, mutta mitään erikoisempa ei havaittu. Sinisuohaukkoja reilu kymmenen yksilöä, Sepelhanhia yksi parvi, kaksi paikallista Punkuiria ja parhaana havaintona nuori Ristisorsa, joka tipahti lahdelle pohjoisesta ja häipyi samaan suuntaan melko pian tulonsa jälkeen! Ristisorsa on noin vuosittainen lahdella, mutta tosi vähälukuinen vierailija. Hauska näky oli myös noin 5000 Valkoposkihanhen saapuminen pohjoisesta arabianrantaan ruokailemaan. 

Jalohaikara, eli Jallu on nykyään melko yleinen lintu Suomessa.

Ristisorsa puhelinscoupattu muutaman sadan metrin päästä.

Nuori Ruskosuohaukka saalisteli ruovikon päällä.

Sepelhanhet on mukavaa herkkua staijareille.

Valkoposkia riittää. Seuraavana päivänä tein nopeamman visiitin, tällä kertaa peltojen puolelle. Tuuli oli armottoman kova, mutta jaksoin tunnin verran seisoskella. Ampuhaukka, Sinisuohaukka, varpushaukkoja yms. sälää, mutta ei ihmeitä. 
28.9 Aloitin aamuni etsimällä edellispäivänä havaittua, ja bongaamaani Heinäkurppaa, mutta en sitä löytänyt enää. Olin liikkeellä vain kiikareilla, kun näin linnun, koska oli paljon ohjelmaa, niin ajattelin, että kaivampa sen esiin ja kuvaan kunnolla. No en kuvannut, mutta löysin suhteellisen myöhäisen Ruokokerttusen Kyläsaaresta. Heti kävi mielessä, että nytkö se Paludiola, eli Sarakerttunen siellä livahti, mutta sainpa kuvattua, eikä ikävä kyllä ollut sellainen.

Myöhemmin palasin taas Hakalaan, tällä kertaa vakasti aikomuksena oli nähdä Arosuohaukka ja muuta mukavaa muutolla. Tämä myös toteutui. Oli mieletön lintupäivä, jossa petolinnut olivat pääosassa. Nähtiin 1-2 Arosuohaukkaa, pitkälle toistakymmentä Sinisuohaukkaa, Muuttohaukka, Piekana, Useita Hiirihaukkoja, Mehiläishaukka, pieniä Falcoja kaikki normaalit lajit, eli Ampu-, Nuoli- ja Tuulihaukka, paljon varpushaukkoja ja pari Kanahaukkaakin. Semi-pedoista mainittakoot Ruskosuohaukka ja Kalasääski. 

Lietteellä oli pieni parvi Suosirrejä, parvi Kapustarintoja muutti tornin yli ja Timalit kilisyttelivät ruovikossa. Olipahan mukavaa. 

Alla päivän kuvasaalista. 

Korpit ja hieno vaaleahko Hiirihaukka.

Korppi ja nuori Kanahaukka.

Macro, eli Arosuohaukka, nuori lintu.

Nuoren Arosuohaukan selkäpuoli on tosi makee. 

Yksi hienoimmista petolinnuista mielestäni. 

Naaras Sinisuohaukka muutolla. 

Aamun Ruokokerttunen.

Ensi maanantaina Viroon viikoksi, näilä näkymin Sörven lintuasemalle. Sieltä sitten lisää postauksia iltaisin. Toivottavasti löytyy joku superraritetti! Tällä hetkellä Paldiskissa paikallinen Pronssi Iibis, joten peukut pystyyn, että se pysyy maanantaihin asti. 


-Tomppa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti