3. lokakuuta 2023

Eestiin! Päivät yksi ja kaksi.

 Pitkään odotettu Viron reissu tuli vihdoin ja pääsin 2.9 aamusta matkaan Eckerölinellä. Pääsin suht nopeasti ulos laivasta ja olin jo puolenpäivän jälkeen ensimmäisellä pakollisella lintupaikalla, kun menin etsimään vielä paria päivää aikaisemmin paikalla ollutta Viron neljättä Pronssi-Iibistä. 

Iibis tuotti töitä lopulta aika paljon ja kesti noin 45min ennen kuin se suostui lennossa minulle näyttäytymään. Tilanne oli nopea ja lintu pelästyi, kun joku posautteli haulikolla lähitienoolla. Näin lintua ehkä 10 sekunttia, kunnes se laskeutui ruovikon taakse piiloon, eikä enää näkynyt uudelleen. Että sellainen luontokokemus. 

Iibis paikalla oli enemmän ylämaankarjaa kuin iibiksiä. 


Onnistuneen bongauksen ja 290 Eestissä havaisemani lajin jälkeen ajelin iltapäivä staijille tapittamaan merta Pösaspean niemelle, jossa Jände ja Annika olivat laskeneet jo ennätysmäisen Haapanamuuton! 

Avustin laskemalla kaikkea lentävää mereltä ja lopputulemana oli yli 80000 haapanaa, yli 4000 Sepelhanhea, kolme Merikihua, paljon muita Anas-suvun sorsia, puolitoista tuhatt Lapasotkaa, yli 4500 Pilkkasiipeä yms. Oli hienoa katsella muuttoa, mikä menee suht läheltä ja sitä menee paljon. 

Meriharakoiden joukossa muutti kaksi nuorta Punakuiria.


Illalla haettiin sapuskaa Haapsalusta ja paneiltiin Kiigen lomakylään yöksi.

Tänään aamusta herätys 6.30, kahvivedenkeitto ja takaisin Pösaspean niemeen. Kun saavuin paikalle, oli Annika jo laskemassa lintuja. Parvia viuhtoi valtavia määriä ja otin kontolleni päivän Sepelhanhien laskemisen. 

Sepluparvia paineli koko päivän tasaisesti ja laji olikin päivän runsain muuttaja 24723 muuttaneella linnulla. Harvemmin tulee laskettua tälläisiä määriä yhdestä paikasta syksyllä. Muita mieleenpainuvia havaintoja oli yli 900 Suosirriä, Merikihu, 552 Kurkea, 29 Tundrakurmitsaa ja yhteensä yli 50000 lintua päivän aikana. 

Paikallisista linnuista minittavimpana lukurengastettu Sepelhanhi, jolla oli sateelliittipaikannin selässä. 

Alla kuvia päivältä.

Kakkaa kivillä, paljon.

Merilokki.

Pikkulokki.

Sepelhanhi oli päivän laji. Joku valokuvaaja olisi varmaan saantu hienoja kuvia.

Näitä muutti tänään paljon.

Ja vielä lisää.

Iltapäivällä ajeltiin Saarenmaalle ja pitkän ajon, kauppareissun yms. jälkeen saavuttiin Sörven lintuasemalle. Kova tuuli ulkona, mutta toivottavasti rauhoittuu vähän huomiseksi. Sähkötkin meni jo kertaalleen... 


-Tomppa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti