17. lokakuuta 2024

Kreeta 3.6-12.6.2024

 Pitkään odotettu reissu Kreikan Kreetalle tuli vihdoin ja lennettiin super aikaisella lennolla (5.45) kohti lämpöä. Kreeta on siitä kiva, että lintuja on paljon, luontoa on paljon ja se on suhteellisen helposti saavutettavissa. Tällä kertaa oltiin varattu talo läheltä Rethymnoa, eli Chanian kentältä oli reipas tunti ajelua perille. Talo oli hieno ja hauskaa oli, että terassilta oli lähes koko ajan nähtävillä jotain petolintuja ja muuta mukavaa. Turturikyyhky pariskunta hurisi päivittäin puissa, Samettipääkerttuja pyöri joka puskassa, Hiirihaukalla oli pesä läheisellä rinteellä ja Naakasta heti Kreikan pinna. Myös Hanhikorppikotkia ja jokunen Välimerenhaukka pyörähti terassin yli. Perhos puolella Purjeperhosia, Ritariperhosia, Cretan Grayling, Cleopatra, Sulttaaniperhonen yms. hauskaa. 

Tehtiin veljen kanssa muutamia pistoja vähän korkeammalle lähialueilla ekan viikon aikana ja parhaita haviksia olivat lukuisat Hanhikorppikotkat, Välimerenhaukat, Sinirastaat, Pensassirkku, Harmaasirkut, Punapäälepinkäiset, Kirjotaskut ja Maakotka. Käytiin myös Potamoim patojärvellä, mutta siellä lähes 200 Eelänharmaalokkia, laulava Silkkikerttunen ja Vaaleakultarinta, muiden perus lajien lisäksi siis. 

9.6 talon yli paineli 20 minuutin aikana yli 50 Hanhikorppikotkaa, Kiljukotka ja muita petoja. Oli leppoisaa istua terasilla, juoda kylmää juomaa ja tapittaa petoja! 

Retken kohokohta, näin lintujen ja luonnon puolesta oli 10.6 retki Kreetan korkeimmalle vuorelle, johon kiivettiin Mariian ja veljeni kanssa. ensin tunti ajoa, sitten 5km kävelyä ylämäkeen kunes oltiin korkeudessa 2456m merenpinnan yläpuolella. 

Noin puolessa välissä oltiin kiipeämässä suhteellisen jyrkkää osuutta, kun huomasin kaksi suurta petolintua tulossa melkolailla kohti. Huomasin heti, että toinen lintu ei ollut Hanhikorppikotka, vaan jokin muu. Kiikarit ylös ja siinä! Vanhan PARTAKORPPIKOTKA oli leijumassa kohti meitä! Kamera laulamaan ja otinkin sen hetken aikana, jolloin lintu oli näkyvissä reilut 200 kuvaa. Harmiksi lintu oli juuri sen verran kaukana, että kuvien laatu ei ole häävi, mutta silti, ihan mieletön fiilis kun tuollainen lintu lentää näkyviin. Tämä oli elämäni toinen Gypaetus ja ensimmäinen jonka näin tällä tavalla. Ensimmäinen oli 2019 Kreetalla Samarian laaksossa noin 1,5km päässä liidossa, kunnes katosi vuoren taakse. Helposti jaksoi kiivetä tämän jälkeen jykkää mäkeä. Myös elämänpinnoja tipahteli, kun vihdoin sain Alppinaakan elislistalleni! Niitä pyöri alueella noin 150kpl, sekä vähän vähemmän Alppivariksia myös paikalla. Hanhikorppikotkia, Hiirihaukkoja, Välimerenhaukkoja ja kaksi Muuttohaukkaa olivat muut petolintuhavainnot. Vuorella myös Peukaloisia, Kivitaskuja ja valtavia määriä perhosia. Uskomattoman hieno paikka! 


Upea Hanhikorppikotka tuli läheltä.



Alppinaakkoja. Tämä laji oli minulle elämänpinna.


Lisää keltanokkisia Alppinaakkoja. Nähtiin myös Alppivariksia.

Välimerenhaukka väärinpäin.

Ja oikein päin.


Paljon reissukuvia alla ja yllä ja joka puolella!




Istuva Hanhikorppikotka.

Vuorilla korppikotkat saattoivat lentää alapuolelta, jolloin sai mukavaa vaihtelua kuvakulmiin.

Hanhikorppikotka.

Ja taas.

Tässä pieni osa parvesta, joka ylitti talomme.

Nuori Haarapääsky.

Hiirihaukka on Kreetalla todella yleinen.

Italian Varpunen.

Jättiläispuukkopitiäinen.

Kiljukotka talon editse.

Kirjotasku.

Kivitasku vuorilla.

Hieno Etelänharmaalokki patojärvellä.

Harmaasirkku.

Minä ja Kreetan korkein vuori.

Nuori Pensassirkku. Saa korjata, jos siltä tuntuu.

Outo Sirkka-vekotin.

Upea Partakorppikotka.

Vanha lintu näyttäytyi noin 4 minuutin ajan.

Tässä jo liidossa poispäin.

Koiras Samettipääkerttu.

Ja naaras.

Punapäälepinkäisiä näkyi muutamia. 

TUrturikyyhky pihasta. 



Suurin osa lomasta lasten kanssa nautiskeltiin, Mariia tuli puolessa välissä mestoille ja hain hänet Chaniasta. Olipas mukavaa siis kaikin puolin. Varattiin samalla reissu Itävaltaan syksylle, joten jotain uutta taas tiedossa ja jotain mitä odottaa! 

Nyt Heinäkuun vaihteessa tulossa muutto suurempaan asuntoon tässä lähiseudulla, joten sekin on positiivinen asia. Paljon mukavia asioita tapahtunut viimeaikoina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti